Monday, 11 November 2013

7 parasta asiaa Suomessa - joita suomalaiset eivät itse huomaa

Suomea on ylistetty vuosien saatossa monesta asiasta. Jos suomalaiselta kysytään, että mikä on hienointa Suomessa niin vastaukseen kuuluu usein Suomen koulutusjärjestelmä, terveydenhuolto ja sosiaaliturva. Kyllä, ne ovat hienoja asioita. Sen me tiedämmekin.

Vuodet Australiassa on silti saanut minut pohtimaan näitä asioita uudelleen. Saapuessani tänne vertasin monesti asioita Suomeen, ja kuinka ne hoidettiin siellä "paremmin". Ajatukset ovat kypsyneet ja olenkin huomannut, että asioita ei hoideta Suomessa välttämättä paremmin - vaan vain eri tavalla. Vice versa, täällä tehdään asioita eri tavalla:
Lääkärin apua ei haeta sairaalasta vaan GP:lta, joita onkin joka kadunkulmassa - vaikka kauppakeskuksessa. Bussimatkan hinta ei johdu vyöhykkeistä millä liikut, vaan kilometreistä mitä kuljet. Autoja ei katsasteta kuin vasta myydessä. Olutta myydään vain liquor shopeissa.

Sitten on niitä asioita, joita toivoisi Australian oppivan/omaksuvan Suomelta. Nämä ovat yllättäen asioita, joita suomalainen ottaa ns. "for granted". Asioita, jotka ovat aivan arkipäivää suomalaiselle - innovaatioita tai muuten hienoja asioita, joita emme tiedosta upeiksi.

1. Väestörekisteri ja sosiaaliturvatunnus

Tämä on ehdottomasti yksi ensimmäisistä asioista, jonka muuttaisin Australiassa. Suomessa kaikilla ihmisillä on koodi (SOTU), johon liitetään kaikki ihmisen tiedot: asuinosoitteet, pankki- ja vakuutustiedot, terveystiedot ja lääkereseptit, liittymäsopimukset, rikokset yms.
Tämä on pirun hieno systeemi!

Australiassa kellään ei ole tunnusta - kaikki ovat vaan omilla nimillään. Ja Bruce Smithejähän riittää.
No mitä ongelmia tämä aiheuttaa? Se aiheuttaa mm. sen, että joka kerta kun tehdään sopimus (uusi asunto, uusi auto, uusi vakuutus, uusi sähkösopimus, uusi puhelin) niin joudut kertomaan koko elämäntarinasi, jotta sinut voidaan verifioida siksi yhdeksi ja ainoaksi Villeksi.

Kun muutat Australiassa uuteen asuntoon, joudut soittamaan joka ikiseen laitokseen erikseen ja kertomaan uuden osoitteesi.

Muuttaessa Suomessa voit tehdä osoitteenmuutoksen postiin ja miltei kaikki yritykset ja organisaatiot päivittävät tietonsa sieltä automaattisesti.


2. Luottamus

Kun Suomessa työnantaja lupaa sinulle työvuoroja töistä niin ne pitävät paikkansa 99% tapauksista. Kun ystävä sanoo että nähdään klo 3, niin silloin nähdään klo 3. Kun auttaa ystävää muutossa, niin sinä tosiaan autat muutossa.

Australiassa on niin paljon vedättäjiä, että luottamus on kadonnut. Luottamuksen korvaa jokapäiväinen, puuduttava paperisopimussota ja takuurahat, joita joutuu maksamaan kaikenlaisesta, jotta hyypiöt ei luistaisi. Joudut jättämään rahadepositin kun vuokraat auton ja jopa keilakengät. Omassa taloyhtiössäni joutuu jättämään 50 aud depositin kun lainaa tennismailoja tunniksi. Respan tädit tietävät missä asunnossa asun, mutta luottoa ei silti ole - koska viheliäitä hyypiöitä riittää.

Suomessa luottamuksen menettämistä voisi verrata kiinalaisten kasvojen menettämiseen - se on todella hävettävä asia. Siksi Suomi "toimii"!

3. Internet

Yksi ensimmäisistä asioista Australiassa, joka ajaa suomalaisen backpackerin hermoromahduksen partaalle on internet. Aussien nettejä ostetaan vieläkin megabittimäärien perusteella (esim omaan puhelinliittymääni kuuluu 250 megaa per kk!) Aussien netit katkeilee ja niissä on klo 4-5 aikaan ruuhka-aika. Silloin ei kannata netittää. Australia ei voi suurella osalle internet-ongelmista mitään massiivisten välimatkojensa takia mitään.

Suomessa on kaikilla rajaton netti ja todella monessa paikassa on julkinen wifi. On angry birds wifiä, kirjastowifiä, macciwifiä ja kaupungin omaa wifiä. Eikä niitä edes tarvita kun liittymiin voi ostaa kympillä kuukaudessa rajattoman 3g netin jolla voi navigoida, feisbuukata ja käyttää selainta.

Suomessa voi elää missä vain, ja netti on aina käytettävissä. Se onko se hyvä asia - on toinen juttu.

4. Markkinan kilpailu

Australiassa on paljon ihmisiä, joilla ei tee tiukkaa rahasta. Tunnen muutamia tyyppejä (miehiä ja naisia 20-28v) jotka ovat tottuneet 100-150 000aud vuosipalkkaan. Palkkaan ei ole vaadittu vuosien koulutusta vaan oikea ala: kaivokset, pankit, lentoliikenne tms.
Australiassa on tuotteita joista voidaan pyytää aivan karmeita hintoja, ja niin tehdään vain siksi, koska niille löytyy aina ostaja. Esimerkiksi elektroniikkaliikeketjuja on n. 5kpl, mutta he saattavat myydä reititintä hintahaitarilla 220-300aud. Itse ostin omani Ebaysta kuljetuksella hintaan 190aud.

Suomalainen kauppa on tiukkaa ja tarjouksia seurataan haukkojen silmin. Suomalainen vertaa, kyselee ja viimein ostaa sen tuotteen sieltä, mistä sen saa halvimmalla. Suomalainen voi ajaa kymmeniä kilometrejä tankkaamaan "halpaa bensaa". Suomalainen on tarkan markan mies.

Halvan bensan perässä ajaminen ei ole järkevää, mutta terve ja fiksu vertailu on. Tämä lähtee kansasta itsestään ja se jos mikä saa yritykset taistelemaan asiakkaista. Syntyy tervettä kilpailua jossa asiakas voittaa aina.

5. Suomen kieli

Australia on kulttuurien ja kielten sekamelska. Yhteisenä kielenä on silti englanti. Monet yrittävät opetella koulussa vapaavalintaisia kieliä kuten kiinaa tai espanjaa. Moni ei silti osaa.

Meillä on Suomessa älyttömän rikas kieli. Sen lisäksi että voimme kääntää miltei minkä tahansa sanan tarkoittamaan seksiä, voimme ilmaista asioita kun asioita usealla eri tavalla, eri kaupunkien slangeilla ja uusilla/vanhoilla sanoilla. Kielioppikirjamme on todella paksu ja täynnä järjettömiä sääntöjä - ainakin ulkomaalaisen näkökulmasta. Moni australialainen haluaa usein kuulla kielestämme ja jaksavat aina ihmetellä miten edes me suomalaiset osaamme sitä.

Australiassa voi puhua Suomea ylpeydellä, vaikka sitä ei kukaan ymmärräkään. Kielemme on eksoottinen: kaikki haluavat aina oppia sanomaan edes jotain suomeksi - vaikka maailma on täynnä muitakin kieliä. 

6. Talot ja rakentamislaatu

Sää on pirun hyvä syy asua Queenslandissa. Käyn ajoittain moikkaamassa ystäviäni Melbournessa ja Sydneyssä ja talvisin lämpötila laskee kylmimmillään nollaan - ei siis suomalaiselle juuri mitään. Ongelma syntyy siitä, että kun talot rakennetaan pahvin kaltaisista seinistä niin sisä- ja ulkolämpötila on täysin sama!

Vaikka Suomessa olisi -40C ja joutuisi lähtemään ulos niin se ei silti pelota, koska meillä on aina paikkoja johon pääsee lämpimään: oma koti, auto, kauppakeskukset, pankit, postit yms. Australiassa ei ole melkein missään lämmitystä - eikä varsinkaan kotona.

Siksi aussit käyttävät sisällä kenkiä ja ottavat ne vasta sängyssä pois. Suihkussa käyminen on kamalaa.

Suomessa voi mennä taloon kuin taloon, ja se on aina varmasti lämmin. Siellä on mukava ja turvallinen olla. Siksi sieltä lähteekin aina kuin uutena ihmisenä.

7. Suomen luonto ja Suomi matkailukohteena

Australian luonto on sykähdyttävä. Pelkästään surffatessa olen törmännyt tilanteisiin, jossa haitaribussin kokoinen valas nousee vierelleni 10m päähän, kilpikonnan pulputtelee selkäni takana tai hai matkustaa omia menojaan ohitseni jahdatessaan kalaparvea.

Joka kesä olen tuonut uusia ausseja katsomaan Suomea. Suomi on yleensä vain 1 heidän euroopan matkakohteistaan ja silti he jaksavat ylistää Suomen luontoa ja Suomea ylipäätään. Suomalaiset eivät vielä ole käsittäneet sitä, että vaikka ihmiset elävät suomalaisin silmin katsottuna "hienompien luontojen ympäröimä", niin se ei tarkoita sitä etteivätkö he arvostaisi Suomen karua luontoa. He nimittäin arvostavat sitä todella paljon!

He eivät välttämättä ole ikinä kokeneet hiljaisuutta metsässä, vapaasti poimittavia marjoja ja sieniä tai klassista rantasaunaa. Suomessa on paljon kauniita paikkoja, mutta valitettavasti niihin ei ole merkitty opasteita saatika kirjoitettu oppaaseen. "Kukapa nyt jotain järveä haluisi nähdä - niitähän on pitkin maita ja mantuja"

Näin vuosien opaskokemuksella voin listata myös hauskoja asioita jotka saa aussit innostumaan Suomessa:
- Pullonpalautus (olen joka kesä katsonut vierestä kun aussit tunkevat pulloja koneeseen hullun kiilto silmissä ja taistelevat siitä kuka saa laittaa minkäkin tölkin ekana)
- Metsässä kävely (aussit ottavat kuvia kääpäsienistä, kallioista, marjoista, lahoista puista ja kaikesta muusta, mistä me vähät välitämme)
- Poron syöminen (Poron syöminen on tytöille todella paha, koska heillä on oikeasti rakas yhteys lapsuuden Rudolph the red nose reindeeriin. Poron maistaminen on silti riitti, josta otetaan kuvia.)
- Yötön yö (Jokaisen aussin suomialbumissa on vähintään 10 kuvaa auringosta ja viereen on kirjoitettu kellon aika)

Suomalaisten pitää oppia myymään Suomi paremmin. Meillä ei ole maailman korkeimpia vesiputouksia, vuoria tai benjihyppyjä, mutta meillä on uskomattoman karu ja kaunis luonto ja kulttuuri - jonka uskokaa tai älkää, moni haluaa nähdä. 


7 comments:

 1. Sulla on hyva blogi ja mielenkiintoiset jutut! Totta tama ja olen tod. yllattynyt ettei siella ole minkaanmoista henk.numerointia!? Jopa Turkissa on, tuo rakennuskulttuuri ja luottamus patevat myös tanne.

  ReplyDelete
 2. Ootko harkinnu kirjottamista johonkin australilalaiseen lehteen mielipidekirjoituksia tai kolumneja? (En toki tiedä, miten helppoa sen lehdistöön on päästä :D) Sillä voisi olla hyvä alku Australian epäkohtiin puuttumiseen! Varsinkin sotuun :)

  ReplyDelete
 3. Sotua on täällä yritetty joskus saada eduskunnassa läpi, mutta kansa äänesti vastaan. Australialaiset, vaikka ovatkin avoimia suustaan, ovat äärimmäisen tarkkoja yksityisyydestään. Sotu tuntuu heistä valtion vakoilemisidealta..

  ReplyDelete
 4. Hyvä teksti :) Luin ihan alusta loppuun saakka ;)
  Omia (kaukaisenpuoleisia) sukulaisia on asunut jo vuosia Australiassa. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä käymään siellä - vaikka olen nähnyt heitä viimeksi silloin, kun olin vauvaikäinen :D

  ReplyDelete
 5. Jäbä kirjottaa kyllä todella mallikasta tekstiä. Aina jaksanut lukea alusta loppuun. Kiitos näistä havainnoista! Pääsee aina hetkeksi takaisin fiilistelemään Australian meininkiä. :)

  ReplyDelete
 6. Oli kyllä mahtava teksti ja tykkään sun tyylistä kirjoittaa. Suomi todellakin on kaunis maa ja varsinkin kesällä. Itse ihmettelen, että miksi suomalaiset matkustavat juuri kesällä Espanjaan, Thaimaaseen tms. paikkaan, kun täällä aurinko hellii ja luonto antaa parastaan.

  ReplyDelete
 7. Eipä tarvii olla kuin Norjassa niin tuo lämmin talo ei ole itsestään selvyys..
  Tai rajaton netti..

  ReplyDelete