Monday, 7 October 2013

Maailman tiukin ja pidetyin viranomainen

Minulla tulee usein ikävä Suomea. Lievitän ikävää katsomalla Poliisit-sarjaa. Kuopion ja Vantaan poliisit ovat aivan huikeita ja hoitavat asiansa hauskasti, mutta kuitenkin kunnialla.
Suomen poliisi on Australian poliisiin verrattuna oikein lupsakka ja leppoisa. Australialaisen poliisin, tulliviranomaisen tai muun autoritäärisen viranomaisen kanssa on turha keskustella mistään rikkeestä, kun rikos on jo tapahtunut. Sakko kouraan ja kohti uusia kömmähdyksiä. Pahimmassa tapauksessa sitten linnaan.

Sain ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan Australian sakon 2 vuotta sitten, koska autoveroni oli kaksi päivää myöhässä. Pahoittelin, etten tiennyt, koska paikallisella AKE:lla sanottiin, että sen voi maksaa kaksi viikkoa eräpäivästä. Tosiasiassa laki oli hieman erilainen, eli sai maksaa, mutta autolla ei silloin saa enää ajaa. Poliisi näki että olen ulkomailta ja väliaikaisella viisumilla, ja olihan minulla myös hyvä selitys. Ei mitään muttia ja $340 sakkoa. Tämän nimi on nollatoleranssi. Kyllä muuten tuntui kun sen opintorahoista maksoi.

Suomessa Poliisi ja laki on suhteellisen lupsakka. Näin nyt ulkopuolelta katsoessa, joskus jopa liian lupsakka. Australialaiset ystäväni eivät ole uskoa, kun kerron että Suomessa voi saada puolitettua tuomion tai lievennettyä ehdonalaiseksi vaikkapa raiskauksesta tai murhasta - jos on ekaa kertaa liikenteessä. On toki hyvä kysyä, että millä ihmeen perusteella tällainenkin on olemassa?

Vertaillanpa:
1. Suomalainen backpacker raiskattiin viime vuonna Australiassa. 17-vuotiaat tekijät saivat 15 vuoden tuomion, josta voi päästä ehdonalaiseen vasta aikaisintaan 9 vuoden päästä.
2. Suomalainen nainen raiskattiin metsässä viime kesäkuussa. 28-vuotias mies sai 2 vuotta vankeutta.

Suomeen voi tulla Virosta ja Ruotsista laivalla peruspahveja näyttämällä ja kantaa vaikka 20kg huumeita mukana repussa. Olen tullut Suomen rajojen yli sata kertaa - minut on pysäytetty kerran.
Kuten Australian rajalla-ohjelmasta näkee, täällä on hieman erilainen meininki. Olen lentänyt Australiaan nyt 7 kertaa ja laukkuni on avattu joka ikinen kerta - vaikka maahantulolappuni on ollut moitteeton. Laukut on haistellut myös joka kerta huumekoira.

Sama koskee liikennettä. Ympäri Suomea voi ajaa surutta 10-20km/h yli rajoitusten ja rekat painavatkin  läpi Suomen mittarin hakatessa rajoittimeen.
Ajoin Suomessa koko nuoren ajourani ylinopeutta ilman sakkoja. Australiassa yllätyin kun kaikki pysyivät rajoituksissa ja sainkin pian tietää, että jopa 5km ylityksestä annetaan monen sadan dollarin sakot. Sakon saa myös välittömästi turvavöittä ajamisesta, puhelin korvalla ajamisesta, ilman käsiä ajamisesta ja monesta muusta. Nollatoleranssi toimii.

Aussiasumisen alkuaikoina pidinkin Australian poliisia täytenä "mulkkuna", juuri tämän "nipottamismeiningin" takia. Eihän täällä edes voinut kusta puskaan ilman sakkoa!
Nyt olen tottunut virkavaltaan, ja muutenkin toimintatapoihin. Ei tule enää "kokeiltua" että missä sakon raja menee, vaan toimin sen asettamissa rajoissa. Eivät nuo poliisit ole minua myöskään "häirinneet".Olin viikko sitten (töissä) kuvaamassa yliopiston järjestämää markkinointikonferenssia. Yksi esiintyjistä oli Queenslandin poliisin sosiaalisen median vastaava henkilö. Qld poliisi käyttää facebookia ja twitteriä enimmäkseen ilmoittaakseen ihmisille kolareista, kadonneista ihmisistä ja muista tavanomaisista asioista.

Tylsien, mutta informatiivisten tweettien lomassa, poliisi pitää myös hieman hauskaa.
Joka perjantai qld poliisi julkaisee hassuttelukuvan uskomattomista tilanteista, joita poliisi kohtaa päivittäin.He uskovat myös täydelliseen "transparencyyn" ja julkaisevat myös tietoa niistä caseista joissa poliisi on mokannut itse, esim kun poliisi hakkasi miehen selliinsä. En löytänyt tweettiä, mutta löysin videon, jonka Australian armeija julkaisi, kun selvisi että naisia oli alistettu ja nöyryytetty armeijassa. Video vetää hiljaiseksi.

Tiukkapipoisella Queenslandin poliisilla on facebookissa yli 410 000 fania vain 4.5 miljoonan ihmisen osavaltiossa. Se on maailman suosituin englanninkielinen poliisilaitos. New Yorkin poliisilla on 200 000 fania 8.5 miljoonan ihmisen kaupungissa.
Qld poliisin fanikanta kasvaa jokavuotisissa tulvissa, jolloin ihmiset menettävät kontaktin ulkomaailmaan ja ainoa tapa seurata tapahtumia on sosiaalinen mediassa. Uutiset maalaavat kauhukuvia paikkakuntien tulvatilanteista, mutta poliisin twitter korjaa vääristyneet tiedot nopeasti. Nykyään uutiset referoivat poliisin twitterfiidiä suoraan.


Suomen poliisi tai laki ei ole mielestäni huono, mutta se voi oppia asioita täältä nollatoleranssien maasta.

5 comments:

 1. Somen hyödyntämisestä, tai ylipäätään sen käyttämisestä, tuli mieleen, että täällä koto-Suomessa ainakin Pohjois-Karjalan poliisi on saanut jo pienimuotoista julkisuutta ja hehkutusta aktiivisen FB-toimintansa ansiosta. Etenkin huumoripitoiset, mutta asiaakin sisältävät "tilanneraportit" yön pikkutunneilta ovat saaneet hyvän vastaanoton.

  Tykkääjiäkin on jo yli 11 000, mikä lienee melkein enemmän kuin poliisin muiden osastojen FB-sivujen tykkääjämäärät yhteensä :)

  https://www.facebook.com/PKpoliisi

  ReplyDelete
 2. Hei Ville! Löysin tän sun blogisi tänään ja luin sitä kuin jäätelöä söisi: täysin ahmien hyvällä omatunnolla! Palasin itse juuri Australiasta 11 kk jälkeen ja allekirjoitan tähän mennessä kaiken kirjoittamasi, kaipaan todella Ausseja. Koin itse myös todella vaikeana tuon naapurien hyväsydämellisyyden ja tulipa sitä kartutettua QLDin poliisin kassaa 400 dollarilla. ;) Tsemppiä sinne! Innolla odottelen seuraavaa päivitystäsi!

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Jos Suomessa olisi nollatoleranssi ja Australiassa oltaisiin lepsumpia ja poliisin kanssa voisi keskustella asioista, olisit viivana kritisoimassa Suomen joustamattomia ja ylitiukkoja poliiseja. Ylistäisit Australian humaanimpaa järjestelmää ja niputtaisit Suomen nipottamisen meidän synkkään ja kateelliseen kansanluonteeseemme.

  Sinun mielestäsi suomalaiset on jokin homogeeninen massa, joka tekee, ajattelee, syö, juo, elää täysin samalla tavalla. Luulet olevasi avoin, mutta itse asiassa olet täysin sulkeutunut. Olet vaan liikkunut väärissä piireissä Suomessa ja nyt itket sitten siellä toisella puolella palloa, kun et onnistunut luomaan itsellesi hyvää elämää täällä.

  Onnellisuus ei riipu paikasta. Elämästä tulee sellaista kuin SIITÄ ITSE TEKEE. Jos valittaa ja masistelee, voi olla aika paska elämä. Jos ottaa itseään niskasta kiinni ja tekee niitä asioita mistä pitää ja hengailee sellaisten ihmisten kanssa ketkä osaa arvostaa sua, on ystävällisiä ja avuliaita ja kaikkee tätä, niin sillon on onnellinen.

  Hyvä, että voit olla jossain onnellinen. Suomessa et ainakaan voisi olla onnellinen, koska joka ikinen asia on huonosti. Australiassa sen sijaan ei ole ollenkaan huonoja puolia. Good 4 u, mate :)

  ReplyDelete