Monday, 9 September 2013

Riipasen pienen kännin tänään.

Tilastojen mukaan Australiassa juodaan enemmän alkoholia kuin Suomessa. Silti, youtubessa ei ole Australialaisia videoita mm. vodkapullon tuhoamisesta alle 14 sekunnissa, yksinäisestä juomisesta ja sekoilusta kotona tai poliisit-jaksoja täynnä känniläisien toilailuja

Näin Australiassa muutaman vuoden olleena voin sanoa, että kyllä, alkoholi on täällä myös ongelma, mutta eri tavalla. Juomiskulttuuri on erilainen. Tässä pieni listaus alkoholin käyttöön liittyvistä jutuista, jotka olen huomannut eroavan Suomen ja Australian välillä.

Eroja on: 

Suomi-Australia

Juominen:
Humalahakuisuus viinalla - humalahakuisuus oluella ja viinillä
Nuoret juo - Nuoret juo
Nuoret sekoilee - Nuoret sekoilee
Kantisjuopot - Vähemmän kantisjuoppoja
Juoppoja kadulla - Ei juoppoja kadulla
Oksentamista kadulla - Ei oksentamista kadulla
Kaatuilua kadulla - Ei kaatuilua kadulla
Ojiin ja kadulle sammumista - Ei ojiinn tai kadulle sammumista
Yksin juominen tavanomaista - Yksin juominen poikkeuksellista
Juomia ei tarjoilla - Juomia tarjoillaan (its your shout!)


Alkoholin rajoitus
Alkoholimonopoli - Useita alkoholimyymäläketjuja
Alaikäiselle myynti Alkossa, nuhtelua - Alaikäiselle myynti liquor storessa, sakko $27 500 kaupan omistajalle.
Autolla-ajoraja 0.5 - Autolla-ajoraja 0.5
Maahantuontirajoitus häilyvä - Maahantuontiraja 2 litraa alkoholia


Suomessa saa jatkuvasti lukea alkoholin käyttöön liittyvistä ongelmista. Vaimoja, lapsia ja muita viattomia pahoinpidellään aamusta iltaan ja, illasta aamuun. Veljeni kertoi moottoripyöräkerhon ensiapukurssilla kuulleensa, että yli 40% kuolemaan johtaneista moottoripyöräonnettomuuksista on johtunut alkoholista. 15% johtui yleisestä pelleilystä, keulimisesta ja sen semmoisesta. Se antaa perspektiiviä.

Kännissä tehdyistä pahoinpitelyistä, raiskauksista, autolla ajosta ja varkauksista pääsee Suomessa aika helpolla. Ensikertalaiset vielä puolittaa vankeustuomiot. 
Australia on sääntöjen, kylttien ja liikenneympyrien luvattu maa. Täällä saa kaikesta sakon. Mistään ei pääse puhumalla pois. 
Kadulle kusemista saa $200 sakon. Suomessa saa 20€. Väärennettyjen papereiden käytöstä baariin mennessä napsahtaa sakkoa yli $600. Ei hirveesti kysellä enää kun rikos on jo tapahtunut.

Kyllä täällä silti pahoinpidellään ihmisiä, kännissäkin. Mutta jotenkin se määrä tuntuu vähemmältä. Joku voisi sanoa, että sakoilla on vaikutusta, mutta uskon silti juomakulttuurin eroon. Australiassa on sovinnaista juoda joka päivä, vähäsen. Kukaan ei silti juo yksin. Kukaan ei juo suruunsa - ainakaan sillä tasolla kuin Suomessa.  Juoda voi mihin aikaa tahansa, eikä juominen aiheuta pahennusta muissa. Kulttuuriero.

Suomessa juodaan p-a-l-j-o-n. Sen tietää myös muu maailma. Kertoessani olevani suomalainen, moni osaa jo sanoa kuinka paljon pystyn juomaan raakoja, miten kestän -50 asteen pakkasia, istun saunassa tuntikausia ja kuinka paljon Suomessa tehdään itsemurhia vähäisen valon takia. Se on sitä suomibrändiä. Alkoholi on suuri osa sitä. Siitä ollaan myös ylpeitä.

Suomessa tiedostetaan alkoholi ongelmana, mutta sille ei oikein ole osattu tehdä mitään. Päivitellään ja päivitellään ja nostetaan lopuksi veroja. Sitten haetaan viinat Virosta tai vedetään halvalla lasolilla nuppi kunnolla nurin. Suomalainen kyllä juo jos sille päälle sattuu.  
Tiedostetaan, että alkoholin aiheuttamat ongelmat maksavat Suomelle 13 miljardia per vuosi. Suomessa Euroopan eniten maksakirroosia. Suomalaisten alkoholinkäyttö on kolminkertaistunut 40 vuodessa. Alkoholi on Suomen yleisin miesten ja naisten kuolinsyy. Surullisia faktoja on vaikka muille jakaa.
Silti väännetään ja väistellään. "Kyllä suomalaisen pitää saada juoda." "Kyllä kauppojen pitäisi saada myydä kaljaa ennen klo 9 aamulla." "Juopot ovat maksaneet oman sairaanhoitonsa jo alkoholiveroilla."
Lääkärien lausunnot alkoholiongelmista hukkuvat sanomalehtien pikkupalstoille, mutta onneksi maahanmuuttajan kirjoittama mielipide pääsi seulasta läpi ja aiheutti keskustelua, jopa sellaista joka taas johti urpoon maahanmuuttokeskusteluun.

Aina käännetään huomio pois itse ongelmasta. Suomessa ei ymmärretä ongelman vakavuutta.

En väitä etteikö ongelmaa ymmärrettäisi täälläkään. Alkoholivero on tapissa ja public nuisancesta (miltei kaikki kännissä tehtävä törppöily) saa sakkoja riittämiin. Nuoret juovat holtittomasti suuria määriä ja aiheuttavat rikoksia. Taisi joku tuossa viime vuonna murtautua humalaspäissään myös Sea Worldiin ja varastaa pingviinin. Aamulla herätessään mies ihmetteli mistä pingviini oli tullut.

Suomessa käydessä alkoholiongelmat näkyy silti selvästi suurempana. Suomikuplassa elellessä siihen tottui ja turtui. Nyt sen näkee kun ei asu Suomessa. 

Se on surullinen näky.




4 comments:

  1. Heh. Eipä ole tätäkään kukaan uskaltanut kommentoida :P
    Itse en ole koskaan hävennyt omaa juomattomuuttani. Jos jotakuta se häiritsee niin sitten häiritsee.
    Kerran päädyin neula-heinäsuovassa-keskusteluun kaverini kanssa siitä, mikä on kohtuu juomista ja missä menee mun rajani siihen mitä kestäisin mm. puolisoltani ja lasteni isältä. Lopputulos oli, että etsin neulaa heinäsuovasta. Että sellaista miestä ei ole olemassakaan - ainakaan Suomessa, jollaista "etsin". Ehkä niin ehkä ei, mutta tietyt arvot ja "rajat" itselläni on alkoholin suhteen, ja niissä aion pysyä. Vaikka muista asioista voinkin tehdä kompromisseja, niin tässä asiassa en ole valmis tekemään.
    Wali Hashilla on viisaita ajatuksia. Olen muitakin tekstejä lukenut joskus.

    ReplyDelete
  2. Vuonna 2009 ausseissa käydessäni tienvarsilla oli pysäyttäviä mainoksia, kuten "Drinking kills driving skills" ja joku muu, mitä en nyt tarkalleen muista. Hunter Valleyssa viinitilamatkailun mainoksissa oli ohjeet siitä, miten maistellaan viinit, mutta pysytään silti ajokuntoisena. Jotenkin Suomessa olisi moinen varmasti tulkittu kännissä ajamiseen kannustavana.

    Viinitilavierailulla kanssamme ollut aussipariskunta oli ihmeissään siitä, miten Suomessa kuulutaan kirkkoon ilman, että se merkitsee mitään. Siinä sitten teologina selitin, ettei kirkossakäynti ole meillä tapa kuin jouluisin. Onko sinulla tällaisista keskusteluista kokemusta?

    Samainen pariskunta myös naureskeli, että "olemme kaikki vankien jälkeiläisiä" ja miten "perusaussiperhe on erillään asuvat vanhemmat ja hurja määrä ympäri maata asuvia puolisisaruksia, jotka eivät tunne toisiaan."

    ReplyDelete
  3. Kiva blogi ja mielenkiintoisia aiheita :) Alkoholiasiasta. Mielestäni on vähän hälyyttävää, että alkoholia myydään tarjouksessa, vuoden kaljat voi voittaa arvonnassa, yhdellä silmäyksellä näkee viisi alkoholikauppaa ja viinaa saa myös drive-inistä. Itse olen ollut FIFO hommissa kaivoksilla ja siellä äijät painelevat töitten jälkeen joka ilta pubiin ja laskeskellaan, että kuinka monta voi vetää, että aamulla puhaltaa nollat. Vaikka promilleraja autoillessa on sama kuin Suomessa, niin täällä hypätään auton rattiin paljon heppoisemmin perustein. Lähipiiristäkin löytyy tapauksia, jossa surutta lähdetään ajamaan muutaman jälkeen ilman, että se olisi kummallista. Radiossa mainostetaan, että ota kuski, kun lähdet viihteelle. Hyvin paljon lepsummin asiaan suhtaudutaan, kuin kotomaassa vaikka sielläkin rattijuoppoja on valitettavan paljon. Helpommin oman kokemukseni mukaan täällä lähdetään päihtyneenä rattiin. Täällä myös huumeet ovat yleisiä ja niitä käytetään enemmän kuin Suomessa ja jokainen tietää jonkun, joka pössyttelee pilveä.

    Hyviä pointteja sulla, tuossa nyt muutama oma huomioni lisää listaan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huomasin saman kuin Virve kun olin Ausseissa reppureissaamassa vuoden. Olin Länsi-Australiassa keskellä-ei-mitään baarissa töissä, parinsadan kilometrin päässä kaivoskaupungista. Sinne tuli viikonloppuna kaivostyöntekijöitä pitämään hauskaa ja yökerhossa olikin kaapinkokoisia ovimiehiä useampi. Tappeluita oli usein. Lännessä oli myös silloin (2008) iso metamfetamiiniongelma joka loi myös ongelmia. Kauhistelin kuitenkin eniten mikseivät baarityöskentelijät puuttuneet alkoholin tarjoilemiseen henkilölle jonka hyvin tiesivät lähtevän autolla kotiin? En minäkään sitten nuorena uskaltanut tätä tehdä baarissa työskennellessäni. Tämä oli maalla hyväksyttyä ja huomasin samaa myös - joskaan ei niin paljon- kaupungeissa.

      Delete